Tandslid

Home / Tandslid

Tandslid

Tænderne slides naturligt med alderen. Dog kan sliddet accelereres på grund af uvaner, det er derfor vigtigt at få klarlagt disse, og med vejledning kan vi forebygge sliddet bliver mere udtalt. De 3 mest almindelige årsager til slid er slibeskader, tænderskæren og syreskader.

  • Slibeskader

    Opstår pga. for hård tandbørstning og kan give følsomme tandhalse. Dette behandler vi på Hellerup Tandklinik med forebyggende foranstaltninger såsom instruktion og pensling eller hvis sliddet er mere udtalt en fyldning som beskytter tanden.

  • Tænderskæren

    Når man skærer tænder, er det en uvane, der ofte involverer både tandpres og tænderskæren. Dette kan føre til et meget stort slid på tænderne. Derudover kan det forårsage spændingshovedpiner, ømme tænder og kæbesmerter, som opstår på grund af trætte og spændte tyggemuskler, der hele tiden er på arbejde. Hos Hellerup Tandlæge kan vi lave en bidskinne, som man skal bruge om natten. Bidskinnen ophæver det normale sammenbid, så tænderne frit kan bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. Tyggemusklerne kan således slappe mere af og tænderne slides ikke i samme grad. De øvrige symptomer vil lindres i takt hermed.

  • Syreskader

    Gentagne syreangreb over flere år ætser emaljen på tænderne. Dette kan ske ved et stort dagligt indtag af syreholdigt mad og drikke; specielt sodavand, energidrikke og juice. Årsager som bulimi og refluks kan også give syreskader. Behandling af syreskaderne består i at klart ligge årsagen til syreskaderne, og med vejledning kan man forebygge at skaderne bliver mere udtalte.

Hos Hellerup Tandlæge behandler vi udtalte syreskader ved at lave gipsmodeller og tage kliniske fotos af dine tænder, og på den måde have kontrol over udviklingen af syreskaderne.